Mlijeko iz BiH može u EU za desetak dana

Bez autora
Aug 13 2015

Četiri mljekare iz BiH će od 26. avgusta ove godine moći nesmetano izvoziti svoje proizvode u zemlje Evropske unije, te vršiti njihov provoz preko teritorije EU na druga tržišta, potvrđeno je juče iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.Oni su naveli da je danas na službenoj stranici Evropske komisije objavljena lista mljekara iz BiH koje svoje proizvode mogu izvoziti u EU, a to su mljekare "Milkos" Sarajevo, "Mljekara Livno" Livno, zatim "Meggle" Bihać i "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica.

Četiri mljekare iz BiH će od 26. avgusta ove godine moći nesmetano izvoziti svoje proizvode u zemlje Evropske unije, te vršiti njihov provoz preko teritorije EU na druga tržišta, potvrđeno je juče iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Oni su naveli da je danas na službenoj stranici Evropske komisije objavljena lista mljekara iz BiH koje svoje proizvode mogu izvoziti u EU, a to su mljekare "Milkos" Sarajevo, "Mljekara Livno" Livno, zatim "Meggle" Bihać i "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica.

Inače, ova vijest naišla je na odobravanje predstavnika proizvođača mlijeka u cijeloj BiH, ali i mljekara kojima je ovim potvrđen kvalitetan rad i u skladu s evropskim standardima.

Iz ovog ministarstva su podsjetili da je Kancelarija za veterinarstvo BiH 9. jula ove godine dostavila Evropskoj komisiji - Generalnoj direkciji za zdravlje i potrošače, zahtjev za uvrštavanjem četiri mljekare iz BiH koje ispunjavaju uslove za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka u EU.

"Pomenuta lista stupa na snagu 26. avgusta ove godine od kada navedene mljekare mogu nesmetano izvoziti svoje proizvode u zemlje EU, ali isto tako i provoziti svoje proizvode preko teritorije EU na druga tržišta", kazali su iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Povodom stavaranja mogućnosti za izvoz mlijeka iz BiH u EU, iz kompanije "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica izrazili su zahvalnost Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te drugim državnim i entitetskim tijelima uz čiju pomoć su ispunjeni uslovi za izvoz.

Iz "Mlijekoprodukta" poručuju da gubitak hrvatskog tržišta na koje su izvozili i do 30 miliona litara mlijeka godišnje nije bilo lako nadoknaditi, kao i da su od prestanka izvoza u Hrvatsku bili usmjereni na pronalaženje novih tržišta i rješavanje potencijalnih viškova mlijeka.

"Želimo naglasiti da smo se, bez obzira na okolnosti, kontinuirano pripremali za početak izvoza u zemlje EU, te smo i nakon što je Komisija iz EU pregledala naš objekat, nastavili s investiranjem u oblasti otkupa i prerade mlijeka. S ponosom možemo reći da je kvalitet mlijeka na ulazu u mljekaru u skladu s evropskim standardima za mlijeko, što je postignuto samo zahvaljujući odličnoj saradnji s proizvođačima mlijeka", kazali su iz "Mlijekoprodukta".

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u FBiH, rekao je da su ovakve vijesti iz Evropske komisije satisfakcija za proizvođače mlijeka u BiH i potvrda svega onoga što su godinama govorili, a to je da bh. mljekari proizvode kvalitetno mlijeko i mliječne proizvode.

"Dakle, nikad nije bio problem u proizvođačima i mljekarama, niti je bio upitan kvalitet mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, nego je u pitanju bio lanac komandovanja, u stvari u pitanju je bila politika", rekao je juče Nikšić. On je istakao da bh. mljekari mogu garantovati da će nakon odobravanja izvoza na tržište EU plasirati kvalitetno mlijeko, koje su i do sada proizvodili.

"Uglavnom, treba reći i da svi naši proizvodi prolaze najžešće kontrole, za razliku od uvoza, gdje je potpuno drugačija kontrola i u BiH ulazi svašta", rekao je Nikšić.

Podsjećamo da je Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU (FVO) početkom maja ove godine obavijestila nadležne institucije u BiH da je odobrila svih šest tačaka iz Akcionog plana Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarije za veterinarstvo BiH, u vezi s ispunjavanjem uslova za izvoz mlijeka u EU, uključujući i posljednje dvije tačke koje do tada nisu bile ispunjene. To je praktično značilo da je tada napravljen ogroman korak ka ispunjavanju uslova za izvoz mlijeka u EU, tako da je bilo potrebno usvajanje potrebnih zakonskih propisa u parlamentu BiH, među kojima je i Zakon o veterinarstvu, te da se što hitnije pronađe termin za posjetu inspektora FVO, koji bi na kraju dali konačnu ocjenu ispunjavanja uslova iz Akcionog plana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik